Racuszki ze zsiadłego mleka

postheadericon Racuszki ze zsiadłego mleka

-2 szklanki zsiadłego mleka, PA szklanki mąki, 2 jaja, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder, olej. Mleko rozbić starannie z jajami, mąką i solą. Ubić łyżką na gładką, pulchną masę o konsystencji gęstej śmietany, pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia. Rozgrzać na patelni olej i na gorący kłaść łyżką ciasto, smażyć racuszki z obu stron:na rumiano.. Podawać gorące, posypane cukrem lub z sokiem owocowym, konfiturami albo dżemem.

Galaretka z dyni i kefiru, !/2 kg dyni, ‚A l kefiru, szklanki cukru pudru, trzyV.2 łyżeczki żelatyny, kwasek cytrynowy. Dynię obrać, pokroić na małe kawałki, rozgotować w niewielkiej ilości wody, przetrzeć przez sito i wystudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje rozpuścić w gorącej wodzie. Wszystkie składniki połączyć, a następnie dobrze roztrzepać lub zmiksować, wlać do salaterek i ostudzić aż do zżelowania galaretki.

Krem ze zsiadłego mleka do tortu lub kruchych babeczek, 50 dag masła roślinnego (2 kubeczki), 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka zsiadłego mleka, zapach wanilinowy lub rumowy.

Masło utrzeć, wsypując po trochu cukier puder, a kiedy powstanie piana, dodawać na przemian zsiadłe mleko z cukrem. Pod koniec ucierania dodać zapach.

Leave a Reply