Restauracja Lublin– gdzie zjeść kaczkę po zamojsku, czy pierogi lubelskie?

postheadericon Restauracja Lublin– gdzie zjeść kaczkę po zamojsku, czy pierogi lubelskie?

Restauracja Lublin– gdzie zjeść kaczkę po zamojsku, czy pierogi lubelskie?

Miejscowi, jak i goście odwiedzający miasto Lublin, często marzą o zjedzeniu czegoś znanego, typowego dla regionalnej kuchni Lublina i okolic. Takich miejsc oczywiście w centrum miasta Lublina, jak i na jego obrzeżach nie brakuje. Warto zatem odwiedzić tutejsze kuchnie typowo regionalne, gdzie szykuje się według dawnych receptur dania regionalne. Szczególnie dominuje w menu takich miejsc kaczka po zamojsku. Jest to kaczka, zwykle tłusta, nadziewana orzechami, suszonymi owocami, rodzynkami, rozmarynem, kolejno pieczona, czy czasami (wersja zmodyfikowana) wędzona. Pierogi po lubelsku zachwycają swoim farszem opartym na smażonej słoninie, jarzynach, serze. Kuchnia Lublina to od lat kuchnia oparta na rybach. Szczególnie chodzi tu o karasie, które podaje się nadziewane i pieczone, jak i o karpie. W Lublinie karp jest opiekany w panierce, a następnie podawany w sosie na bazie bulionu, warzyw i kwaśnej śmietany. Restauracja Lublin to gwarancja nie tylko zjedzenia potraw regionalnych. Przede wszystkim należy zauważyć, że na kulinarnej mapie miasta nie brakuje i innych, nowych obiektów. Mowa tu przede wszystkim o restauracjach typu fast food (pizzernie, kebaby, bary mleczne, pierogarnie), jak i obiektach kuchni zagranicznej (np. włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej, ukraińskiej). W tych ostatnich zainteresowani mogą zjeść wybrane dania kuchni zagranicznej, czy posmakować trunków wprost z Włoch, Hiszpanii, Francji, Ukrainy. Takie jednak lokale często chcą być atrakcyjne dla wszystkich Klientów. Zatem, w ich menu i tak obok typowej włoskiej pizzy, makaronów znajdziemy lubelskie pierogi, czy zapiekaną kaczkę.

Restauracja Lublin, czy da się tu zjeść tanio?

To pytanie na które trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Praktyka pokazuje, że im restauracja wykwintniejsza, im zamówimy bardziej wyszukany posiłek, z większą liczbą dodatków, tym bardziej winniśmy być przygotowani na wyższe koszty takiego posiłku. Niemniej jednak daje się odnaleźć, dokonując obiektywnej oceny, na mapie Lublina miejsca, gdzie w cenie 30 zł można zjeść bardzo dobry obiad z deserem z zakresu tutejszej kuchni regionalnej. Dania jednak z kaczkami, mięsem dzika, czy rybami są już droższe.

Leave a Reply