Rokitnik

postheadericon Rokitnik

Owoce rokitnika dojrzewają we wrześniu i październiku. Dojrzałe owoce są intensywnie pomarańczowe, owalne, wielkości ziarna grochu, zawierają nawet do 250 mg witaminy C w 100 g. Na surowo owoce są właściwie niejadalne, ale można je wykorzystać jako dodatek do przetworów z jabłek, śliwek, gruszek, a także przygotować sok.

Sok witaminowy z rokitnika. Proporcje: 1 kg rokitnika, 1,5 1 wody, 30-40 dag cukru. Umyte owoce rokitnika lekko rozgnieść w nieobitym naczyniu emaliowanym, zalać 1 1 wrzącej wody. Ogrzewać 30 minut nie dopuszczając do wrzenia, następnie gdy wyciąg lekko przestygnie odsączyć go starannie na sicie. Zalać owoce pozostałą wrzącą wodą i znów zabieg powtórzyć. Obydwa wyciągi zlać razem, dodać rozpuszczony cukier. Ilość cukru może być mniejsza, ale wyciąg jest wtedy bardzo kwaśny, co ogranicza jego trwałość i zastosowanie. Gorący sok zlać do małych opakowań, pasteryzować przez 10 minut. Pozostałe owoce można przetrzeć przez sito i dodać np. do marmolady z jabłek.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.