Rozdrabnianie i wyciskanie soku

postheadericon Rozdrabnianie i wyciskanie soku

Podstawowym warunkiem uzyskania soków pitnych wysokiej jakości jest świeżość owoców. Owoce przeznaczone na soki pitne należy więc przerobić bezpośrednio po zbiorze szczególnie uwaga ta dotyczy szybko psujących się owoców jagodowych. Przerób owoców zaczyna się od ich przebrania, tj. odrzucania niedojrzałych, robaczywych czy nadpsutych sztuk. Następną czynnością jest bardzo dokładne wymycie owoców. Owoce twarde, takie jak jabłka, gruszki, agrest, śliwki można nawet przez pewien czas pomoczyć w wodzie, a następnie dokładnie je wymyć i wypłukać. Owoce miękkie, łatwo puszczające sok myć trzeba bardzo ostrożnie i szybko, aby nie wypłukiwać cennych składników odżywczych rozpuszczalnych w wodzie.

Rozdrabnianie i wyciskanie soku są następnymi czynnościami wykony-wanymi przy otrzymywaniu soków pitnych. Najwygodniej i najszybciej uzyskuje się sok stosując elektryczną sokowirówkę typu Eda. Szczególnie szybko trze i wyciska ona sok z takich owoców, jak jabłka, gruszki, połówki śliwek czy agrest. Znacznie trudniej otrzymać za jej pomocą sok z truskawek, porzeczek czy malin, ponieważ drobne pestki szybko zatykają oczka sita odcedzającego części stałe od części płynnych. Zupełnie nię nadaje się do tego celu sokowirówka Malina, którą z tych względów trzeba czyścić bardzo często. Stałe części owoców oddzielone w czasie wyciskania w sokowirówce zawierają jeszcze dość dużo składników rozpuszczalnych i dlatego należy je zalać wrzącą wodą w takiej ilości, aby pokryła wytłoczyny ułożone w naczyniu. Po przestudzeniu wytłoczyny z wodą wymieszać i odcedzić wylewając je do specjalnego przygotowanego worka, aby odciekał tylko sok.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.