Rzodkiewki duszone z mlekiem zagęszczonym

postheadericon Rzodkiewki duszone z mlekiem zagęszczonym

trzy pęczki rzodkiewek, 1 łyżka mąki, szklanki mleka zagęszczonego, ‚A łyżki masła, 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki, sól.

Oczyszczoną rzodkiewkę umyć i jeśli jest bardzo duża, pokroić w ćwiartki. Ugotować w niewielkiej ilości wrzącej, osolonej wody. Gdy jest miękka, oprószyć mąką, dodać mleko, zagotować, dodać masło, zieleninę i dosolić do smaku. Podawać do potraw mięsnych, rybnych i z jaj.

Szpinak z mlekiem zagęszczonym, 1 kg szpinaku, Zi szklanki mleka zagęszczonego, Vi łyżki mąki, łyżki masła roślinnego, sól, kwasek cytrynowy lub inny środek zakwaszający.

Dokładnie umyty i osączony szpinak ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po odcedzeniu posiekać, mąkę rozkłócić z mlekiem, wlać do szpinaku, zagotować i dodać masło. Doprawić do smaku solą i zakwasić.

Leave a Reply