Sałatka grecka

postheadericon Sałatka grecka

Sałatka grecka z cebuli pasteryzowana. Proporcje: 30 dag małych cebulek, 1/2 szklanki białego wina, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki oleju, kilka ziarenek angielskiego ziela, płaska łyżka cukru, ćwierć łyżeczki soli, kawałek liścia laurowego, łyżeczka kwasu cytrynowego lub 2 łyżki octu.

Zagotować wodę z winem i olejem, z dodatkiem przypraw. Do wrzątku włożyć w całości małe obrane cebulki. Można również włożyć duże cebule pokrajane na ćwiartki ale bez odcinania twardej piętki. Równie smaczna, choć mniej ładna jest sałatka z pokrajanej w grube krążki cebuli. Gotować pod przykryciem 10 minut, zakwasić, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.