Sałatka z zielonych pomidorów

postheadericon Sałatka z zielonych pomidorów

Umytą paprykę obgotować w całości przez 3-4 minuty, a następnie oczyścić z nasion i pokroić w dość gruby „makaron”. W podobny sposób pokroić i obgotować cebulę. Pomidory pokroić w grube krążki. Do słojów nalać zalewy do 1 /3 ich wysokości i układać przygotowane warzywa. Następnie włożyć takie przyprawy, jak czosnek, suche nasiona kopru, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Słoje o pojemności do 0,5 litra wstawić do pasteryzacji na 25 minut.

Sałatka z zielonych pomidorów. Proporcje: 2 kg zielonych pomidorów, – 2 łyżki soli, 20 dag cebuli, 0,5 litra wody, 10 dag cukru, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, suche nasiona kopru.

Wyrośnięte, lekko zjaśniałe zielone pomidory umyć i pokroić w poprzek w krążki. Tak samo pokroić cebulę. Pokrojone warzywa posolić, włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia i odstawić na 12 godzin. Następnie pomidory i cebulę odcedzić z soku. Wodę zagotować z cukrem i dodać kwas cytrynowy.

Warzywa ułożyć w słojach, dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Sałatka może być z nieco większym lub mniejszym dodatkiem cukru podanym w przepisie. Sałatkę w słojach o pojemności do 0,5 litra pasteryzować około 20 minut.

Leave a Reply