Sery twarogowe

postheadericon Sery twarogowe

Sery twarogowe tzw. białe są dobrym źródłem łatwo strawnego i przyswajalnego białka. W porównaniu z mlekiem mają nieco niższą zawartość wapnia, ponieważ łączy się on z powstałym w czasie fermentacji kwasem mlekowym i przechodzi do serwatki. Natomiast zawartość innych składników odżywczych jest, podobnie jak w mleku, duża.

Sery białe i serki homogenizowane dostępne w sprzedaży detalicznej charakteryzują się dość niską czystością mikrobiologiczną, dlatego też, zdaniem Instytutu Matki i Dziecka, nie powinny być spożywane przez dzieci do lat trzy. Bakterie, których dość znaczna ilość znajduje się w tych produktach, nie są szkodliwe dla starszych, natomiast mogą wywołać zaburzenia przewodu pokarmowego u dziecka, wyjątkowo wrażliwego na drobnoustroje. Działanie tych bakterii objawia się najczęściej biegunkami. Ponieważ w codzien-

nych jadłospisach dzieci powinny być umieszczane potrawy z twarogów, konieczne staje się poznanie sposobów wyrobu tego produktu w warunkach domowych.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.