Śliwki suszone

postheadericon Śliwki suszone

Śliwki suszone. Najczęściej do suszenia przeznacza się śliwki węgierki, które jednak mają skórkę pokrytą cienką warstewką woskowego nalotu, utrudniającego parowanie wody. W celu usunięcia nalotu trzeba śliwki wymyć w gorącej wodzie z dodatkiem sody jadalnej, dając łyżeczkę płaską sody na 2 litry wody. Po umyciu śliwki dokładnie płucze się w wodzie zimnej i rozkłada na sitach. Śliwki trzeba suszyć w stosunkowo bardzo słabo nagrzanych piecach, ponieważ schną powoli. Podczas suszenia trzeba owoce kontrolować, aby ich nie wysuszyć nadmiernie, bo zupełnie twarde tracą na jakości.

Morele suszone. Do suszenia wybiera się morele dojrzałe, lecz twarde, zupełnie zdrowe, nie poobijane. Morele można na chwilę zanurzyć na cedzaku do wrzącej wody, a następnie przelać zimną wodą. Ostudzone w ten sposób morele przepołowić i oddzielić pestki, bo znacznie lepszy susz otrzymuje się z połówek owoców, a ponadto morele szybciej wysychają. Połówki moreli rozłożyć na sitkach i suszyć w piekarniku lub piecu chlebowym bardzo słabo nagrzanym podobnie jak śliwki węgierki.

Leave a Reply