Śliwki węgierki

postheadericon Śliwki węgierki

Śliwki węgierki marynowane. Proporcje: 2 kg śliwek, 0,5 litra wody, 0,4 kg cukru, 0,15 litra octu 6-procentowego lub łyżeczka kwasu cytrynowego, przyprawy.

Dobrą marynatę otrzymuje się ze śliwek węgierek zrywanych kiedy są już ciemne, lecz jeszcze bardzo jędrne. Śliwki trzeba bardzo dokładnie wymyć, w ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich powierzchni woskowego nalotu. Śliwki można marynować w całości lub z usuniętymi pestkami albo pokrojone na połówki. Dla lepszego wykorzystania opakowań najlepiej jest układać ciasno połówki śliwek ponadto trzeba odrzucić robaczywe. Do słojów z owocami dodawać przyprawy takie, jak goździki, cynamon, pieprz, ziele angielskie, suche nasiona kopru. Można również dodać kawałeczek imbiru oraz szczyptę białej gorczycy. Gorącą zalewą napełnić słoje. Owoce w słojach o pojemności do 0,5 litra pasteryzować przez 20 minut.

Leave a Reply