Soki

postheadericon Soki

Soki – syropy owocowe. Soki – syropy owocowe ze względu na duży dodatek cukru nie są sporządzane w dużych ilościach. Charakterystyczną cechą tych przetworów jest ich dość gęsta konsystencja, na ogół dość duża lepkość, barwa i smak typowe dla surowca, z którego są sporządzone. Gęstość, lepkość i bardzo słodki smak powoduje duży dodatek cukru, który utrwala sok, lecz jednocześnie ogranicza zastosowanie przetworu. Pewną ilość soków •- syropów warto przygotować i wykorzystać do polewania, np. kisielu, budyniu czy kaszy na gęsto ugotowanej na mleku sok dodany w niewielkiej ilości poprawia wartości smakowe i estetykę tych potraw.

Sok z ugotowanej konfitury. Sposób ten można zalecić w przypadku soczystych owoców użytych na konfiturę np. malin, wiśni, truskawek czy czarnych jagód. Sok odcedza się od konfitury przed samym wlaniem jej do opakowań. Według doświadczeń autorki przy wyrobie konfitury z wiśni lub malin na 1 kg owoców dodano 1,25 kg cukru. Do gotowania

– 9 Z działki na stół. konfitury do chwili odlewania soku dodano tylko 1 kg cukru na 1 kg owoców, natomiast po odlaniu soku, a przed ostatnim gotowaniem konfitury, dodano pozostałą ilość cukru. Jakość końcowa, zarówno soku, jak i konfitury, była bardzo dobra. Sok należy oddzielić od konfitury podgrzanej do wrzenia. Zlewać do wymytych i wygotowanych, gorących butelek pod sam korek i od razu butelki uszczelniać zdezynfekowanymi korkami. Po przestudzeniu korki zwykłe oblać lakiem.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.