Sos beszamelowy

postheadericon Sos beszamelowy

Dwie łyżki masła roślinnego, trzy łyżki mąki, Vi l mleka, 1 jajo, sól, sok z cytryny. Masło roślinne stopić (nie rumienić), dodać mąkę, rozprowadzić ciepłym mlekiem i zagotować dokładnie mieszając. Jajo ubić na pulchną masę. Do ubitego jaja wlewać po trochu gorący sos i stale mieszając wolno podgrzewać, aby się nie ściął. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Sosu beszamelowego używa się do warzyw z wody oraz do zapiekania potraw jarskich, mięsnych i rybnych. Sos cebulowy na mleku 1 duża cebula, 2 łyżki masła roślinnego, 2 łyżki mąki, 1 ‚A szklanki mleka, Vi szklanki wywaru z włoszczyzny, sól, cukier.

Pokrojoną w kostkę cebulę zalać małą ilością wrzącej wody, ugotować pod przykryciem i przetrzeć przez sito. Masło roślinne stopić i rozetrzeć z mąką, rozprowadzić wywarem i mlekiem. Dodać przetartą cebulę, doprawić do smaku i mieszając zagotować.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.