Sos czekoladowy na mleku zagęszczonym

postheadericon Sos czekoladowy na mleku zagęszczonym

-2 łyżki kakao, 1 szklanka mleka zagęszczonego, 2-trzy łyżki cukru. Kakao rozmieszać z cukrem i kilkoma łyżkami gorącej wody, zagotować i mieszając połączyć z mlekiem zagęszczonym i cukrem. Podawać jako sos do kisieli mlecznych.

Ptasie mleczko, 1 torebka galaretki owocowej, 1 szklanka mleka zagęszczonego, 2 łyżki cukru. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie (‚A objętości wody podanej w przepisie na opakowaniu) i odstawić do ostygnięcia. Mleko zagęszczone .podgrzać z cukrem, oziębić. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodawać powoli do mleka, szybko ubijając. Przełożyć do kom- potierek wypłukanych przegotowaną, zimną wodą.

Czekolada, */2 szklanki mleka, l’A szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 2-trzy łyżki kakao, trzy szklanki mleka w proszku, tłuszcz do wysmarowania formy.

Mleko płynne, cukier, margarynę i kakao podgrzewać w garnku aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawić z ognia, dodać przesiane mleko w proszku, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Płaską formę wysmarować tłuszczem, przełożyć masę, wyrównać powierzchnię i odstawić do ostygnięcia.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.