Sos pieczarkowy

postheadericon Sos pieczarkowy

-20 dag pieczarek, trzy łyżki oliwy, 1 Vi łyżki mąki, 1 Vi szklanki mleka, XA szklanki śmietany, sól. Pieczarki umyć, osączyć i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić pieczarki i podrumienić. Skropić wodą i udusić pod przykryciem do miękkości. Gdy miękkie, wymieszać z przesianą mąką i podgrzać. Następnie, rozprowadzić mlekiem, zagotować, odstawić, połączyć ze śmietaną i przyprawić do smaku solą. Podawać do potraw mącznych, z jaj i różnych kasz.

Sos mleczno-pomidorowy, 40 dag pomidorów lub 5 dag koncentratu pomidorowego, 1 łyżka masła roślinnego, V/i łyżki mąki, 1 szklanka mleka, sól, cukier.

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, zalać niewielką ilością wrzącej wody i rozgotować pod przykryciem. Przetrzeć przez sito. Z tłuszczu 1 mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, dodać przetarte pomidory lub koncentrat. Doprawić solą i cukrem do smaku, zagotować. Podawać do makaronów, klusek, zapiekanek, kotletów ziemniaczanych, fasoli.

Leave a Reply

Reklama
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.