Sos serowy

postheadericon Sos serowy

trzy łyżki mąki, 2 łyżki masła roślinnego, Z2 ł mleka, sól, pieprz, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, 5 dag sera żółtego. Z mąki i masła roślinnego przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Następnie dodać starty ser i ponownie ogrzać nie dopuszczając do zagotowania.

Sos serowy II, trzy Z:2 łyżki mąki, trzyA 1 mleka, 5 dag sera żółtego, 2 serki topione, sól. Mąkę zmieszać z niewielką ilością mleka, i wlać do gorącego mleka. Mieszając, powoli gotować. Starty ser żółty i ser topiony dodać do mleka, dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku. Sos podawać do jaj, gotowanego kalafiora, selera.

Parówki nadziewane serem żółtym, 5 parówek, 10 dag sera żółtego, 10 dag boczku lub słoniny. Z parówek zdjąć osłonki. Każdą parówkę podzielić na trzy części, naciąć wzdłuż, nadziewać kawałkami sera żółtego, owinąć plasterkami boczku lub słoniny, które umocować wykałaczkami. Zapiec w piekarniku. Podawać z pieczywem i ostrą musztardą. Jeśli nie mamy parówek, można zastosować kiełbasę serdelową.

One Response to “Sos serowy”

Leave a Reply