Sos śliwkowy na mleku w proszku

postheadericon Sos śliwkowy na mleku w proszku

-50 dag śliwek świeżych lub mrożonych (mogą być suszone – 12-15 dag), 1 płaska łyżka mleka w proszku, 1 łyżeczka mąki, Vi szklanki cukru.

Śliwki dokładnie umyć, wyjąć pestki (suszone umyć i namoczyć), ugotować i przetrzeć. Mleko w proszku i mąkę dokładnie rozmieszać w pół szklanki wody. Do przecieru ze śliwek dodać cukier, upłynnione mleko z mąką i zagotować. Podawać jako dodatek do kasz i makaronów.

Sos owocowy z mlekiem zagęszczonym, Vi kg jabłek, śliwek lub moreli, trzy łyżki cukru, ‚A szklanki mleka zagęszczonego. Owoce umyć, pokroić, wrzucić na wrzącą wodę i ugotować. Przetrzeć przez sito, dodać cukier, ostudzić. Dodać mleko zagęszczone.

One Response to “Sos śliwkowy na mleku w proszku”

Leave a Reply