Sos waniliowy

postheadericon Sos waniliowy

IV.ż szklanki mleka, IV.ź łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej, trzy żółtka, 2 łyżki cukru, cukier wanilinowy. Połowę mleka zagotować z cukrem wanilinowym, resztę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie połączyć z wrzącym mlekiem i mieszając zagotować. Żółtka bardzo starannie utrzeć z cukrem, dodawać po trochu mleka, ciągle ucierając. Naczynie z sosem wstawić do zimnej wody i studzić mieszając.

-Sos truskawkowy, 15 dag truskawek, IV.2 szklanki mleka, IV2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej, 2 żółtka, trzy łyżki cukru.

Truskawki opłukać, obrać z szypułek, przetrzeć przez gęste’!.sito lub zmiksować. Połowę mleka zagotować, resztę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, a następnie połączyć z wrzącym mlekiem i mieszając zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek dodawać po trochu mleko i ciągle mieszając, połączyć z przetartymi truskawkami. Naczynie z sosem wstawić do zimnej wody i mieszając studzić.

Leave a Reply