Surówka z poziomek lub truskawek w galaretce ze zsiadłego mleka

postheadericon Surówka z poziomek lub truskawek w galaretce ze zsiadłego mleka

-2 szklanki zsiadłego mleka, 30 dag poziomek (truskawek), trzy czubate łyżeczki żelatyny, 2 paczki cukru wanilinowego, cukier puder. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na 20-30 minut. Gdy napęcz- nieje, rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Zsiadłe mleko rozmieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wymieszać z żelatyną. Poziomki umyć, osączyć, wyłożyć na salaterkę i zalać przygotowaną galaretką mleczną. Odstawić do zgęstnienia. Przed podaniem udekorować poziomkami.

Krem ze zsiadłego mleka, 2 szklanki zsiadłego mleka, trzy żółtka, 6 łyżek cukru, 1 paczka cukru wanilinowego, 1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej, trzy łyżki utłuczonych orzechów albo 1 szklanka truskawek lub poziomek, 2 łyżeczki żelatyny.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Żółtka, cukier wanilinowy, cukier i mleko wlać do miksera i ubijać przez 30-40 sekund. Dodać rozpuszczoną

i ostudzoną żelatynę, orzechy i skórkę pomarańczową. Gotowy deser wlać do zwilżonych wodą kompotierek lub salaterki. Pozostawić w chłodzie do ostygnięcia. W przypadku użycia truskawek lub poziomek, układa się umyte owoce w kompotierkach i zalewa przygotowanym kremem.

Leave a Reply