Surówka z poziomek lub truskawek w jogurcie

postheadericon Surówka z poziomek lub truskawek w jogurcie

-2 szklanki jogurtu, 50 dag poziomek (truskawek), A szklanki cukru, 1 paczka cukru wanilinowego. Jogurt rozmącić z cukrem i cukrem wanilinowym. Poziomki umyć, osączyć, wyłożyć na salaterkę i zalać jogurtem.

Galaretka z maślanki, 2 szklanki maślanki, trzy-4 łyżki cukru, trzy czubate łyżeczki żelatyny, 1-2 łyżki ustruganej czekolady, otarta skórka z cytryny.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Maślankę dokładnie wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i z rozpuszczoną żelatyną. Wszystkie składniki wymieszać w mikserze lub rozbić trzepaczką. Przelać galaretkę do salaterki lub kompotierek, odstawić na kilka godzin do skrzepnięcia. Przed podaniem posypać z wierzchu ustruganą czekoladą.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.