Surówki owocowe utrwalone cukrem – sorbety

postheadericon Surówki owocowe utrwalone cukrem – sorbety

Z każdego prawie rodzaju owoców można przygotować surówkę utrwaloną cukrem i to nawet z tych, które nie zawierają dostatecznych ilości związków pektynowych i nie powstaje z nich galaretka. Surówki będą trwałe tylko wówczas, gdy użyte do ich przygotowania owoce będą bardzo świeże, dojrzałe, lecz bez oznak przejrzenia, dokładnie oczyszczone z części niejadalnych, wymyte, osączone. Sorbety bowiem przygotowuje się z owoców całych, rozcieranych cukrem. Ilość cukru w stosunku do owoców jest jeszcze nieco większa jak przy galaretkach nie gotowanych i wynosi od 1,5 kg do 1,75 kg na 1 kg owoców, ponieważ czynnikiem utrwalającym sorbet jest cukier. Warunkiem sprawnego przygotowania sorbetów jest wygodna miska „makutra”, która przed użyciem do tego celu musi być bardzo dokładnie wymyta za pomocą szczotki i gorącej wody z dodatkiem mydła oraz kilkakrotnie wypłukana i wypażona w piekarniku. W tym celu do zimnego piekarnika wstawia się miskę i powoli się go ogrzewa.

Po wyprażeniu piekarnik studzi się i dopiero po wystudzeniu wyjmuje się chłodną miskę. Do ucierania owoców trzeba przygotować drewnianą pałkę z twardego drewna. Przed użyciem pałkę należy wyszorować i wygotować.

Leave a Reply