Susze z warzyw liściowych

postheadericon Susze z warzyw liściowych

Susze z warzyw liściowych. Świeża natka pietruszki, zielony koper, młode listki selera uzupełniają wartość witaminową posiłków, poprawiając jednocześnie smak potraw. Na zimę warto więc przygotować susz z tych warzyw będzie wprawdzie pozbawiony witamin, lecz zachowa nadal przyjemny smak i aromat.

Zielone młode listki kopru i pietruszki wymyć, osączyć z wody, ułożyć cienką warstwą na sicie. Wyschnięte tak, że łatwo się kruszą, ułożyć w szczelnych pudełkach lub słojach. Dla ułatwienia można po osączeniu liście drobno pokroić, a następnie dopiero suszyć.

Z środkowych liści selera poobrywać same blaszki liściowe, dokładnie wymyć, osączyć z wody. Liście drobno posiekać nierdzewnym nożem, wysuszyć. Ułożyć każdy gatunek suszu oddzielnie.

Podobnie można przygotować susz z zielonych liści pora. Susze te wy-korzystuje się zimą, jako aromatyczną i smaczną przyprawę ziołową

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.