Suszona włoszczyzna

postheadericon Suszona włoszczyzna

Suszona włoszczyzna. W skład włoszczyzny wchodzą: marchew, seler, por, pietruszka, kapusta włoska, niekiedy cebula. Marchew, pietruszka i seler należy – po bardzo dokładnym oczyszczeniu i umyciu – pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plasterki. Następnie każde warzywo osobno zanurzyć na 2 minuty (najlepiej na cedzaku) do wrzącej wody. Po upływie tego czasu wyjąć, przelać zimną wodą i po dokładnym osączeniu rozłożyć cienką warstwą na sicie. Suszyć najpierw w temperaturze pokojowej, a następnie dosuszyć w letnim piekarniku.

Por oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, bardzo dokładnie wymyć i po osączeniu z wody pokroić razem z częściami zielonymi w cienkie pierścienie, rozsypać cienką warstwą na sicie i wysuszyć.

Liście kapusty włoskiej – po oddzieleniu grubych nerwów liściowych, które schną znacznie dłużej niż same liście – pokroić w kostkę i również rozsypane na sitach wysuszyć. Wysuszone warzywa można zmieszać zachowując proporcje stosowane przy zestawie włoszczyzny lub przechowywać dobrze wysuszone każde oddzielnie w szczelnie zamkniętych słoikach. Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny można do suszenia zetrzeć na tarce z dużymi otworami i suszyć rozsypane gatunkami na kartkach papieru rozłożonych na grzejnikach.

Leave a Reply