Świeżo zerwane młode ogórki

postheadericon Świeżo zerwane młode ogórki

Ścisłą główkę kapusty włoskiej poszatkować w kostkę, obgotować. Marchew pokroić w talarki lub słupki, również obgotować około 6 minut. Fasolę obgotować w całości, a potem pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obgotować pokrojoną w cząstki. W słoikach napełnionych do ‚/3 ich wysokości zalewą układać warstwami wszystkie warzywa i dodać pokrojone na połówki śliwki surowe (pozbawione pestek). Dodać przyprawy jeżeli trzeba, to uzupełnić ilość zalewy. Zamknięte słoje pasteryzować tak jak sałatkę z kapusty.

Ogórki konserwowe. Świeżo zerwane młode ogórki po dokładnym ich wymyciu, nawet w ciepłej wodzie, ustawić w słojach jeden obok drugiego. Na dno słojów włożyć po kawałku baldachów kopru, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy, kawałek korzenia chrzanu. Przygotowanie zalewy: 1 litr wody, 2 dag soli, łyżka cukru, 0,2 litra

Leave a Reply