Truskawki

postheadericon Truskawki

Truskawki odmian ciemnych o owocach dojrzałych, lecz jędrnych i niezbyt dużych włożyć do syropu uzyskanego z 2 szklanek soku wyciśniętego z innych truskawek i z 1,20 kg cukru i natychmiast zestawić z ognia pozostawiając w spokoju do następnego dnia. W następnym dniu wolno ogrzewając doprowadzić konfiturę do wrzenia, zagotować i znów odstawić na dobę do zupełnego wystudzenia. Trzeciego dnia konfiturę zagotować i zlać sok-syrop z truskawek. Osobno przygotować galaretkę z soku z czerwonych porzeczek i cukru. Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, włożyć do niej konfiturę truskawkową i gorący przetwór złożyć do opakowań, które trzeba natychmiast uszczelnić.

Konfitura z wiśni w galaretce porzeczkowej. Proporcje: 1 kg wiśni, – 1.20 kg cukru, 0,5 litra soku z porzeczek, 0,4 kg cukru.

Wydrążone wiśnie zasypać 80 dag cukru pozostawić na 2–3 godziny, a następnie bardzo wolno ogrzewać do wrzenia. Wrzącą konfiturę zszumować i odstawić do następnego dnia. Gotowanie powtórzyć następnego dnia, dodając pozostały cukier i znów odstawić. Trzeciego dnia konfiturę znowu zagotować, zlać sok-syrop z wiśni, a wiśnie przełożyć do galaretki porzeczkowej w chwili, gdy zaczyna krzepnąć. Gorący przetwór złożyć do opakowań, które trzeba natychmiast uszczelnić.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.