Warzywa i ziemniaki,a mleko

postheadericon Warzywa i ziemniaki,a mleko

Warzywa i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Mąkę rozmieszać w kilku łyżkach wody, wlać do zupy, zagotować i odstawić. Dodać mleko i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

-25 dag mięsa, około 50 dag warzyw (marchew, pietruszka, cebulą), trzy duże ziemniaki, 10 dag suchego makaronu (gwiazdki lub kolanka), 1 szklanka mleka zagęszczonego, Vi szklanki śmietany, 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki), sól, sproszkotuana papryka.

Umyte mięso pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, posolić i gotować do miękkości. Warzywa i ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącego wywaru z mięsem i gotować przykryte. Po 20 minutach dodać makaron i gotować do miękkości. Ugotowaną zupę połączyć z mlekiem zagęszczonym i śmietaną, dodać zieleninę. Do smaku doprawić solą i pieprzem.

Leave a Reply