Wina domowe

postheadericon Wina domowe

Wino to napój o pewnej ilości alkoholu wytworzonego z moszczu w czasie fermentacji alkoholowej z winogron (wina gronowe) albo z innych owoców (wina owocowe). Sposoby uzyskiwania wina gronowego i owocowego są w zasadzie podobne. Wina sporządzone z innych owoców niż winogrona zawierają zbyt mało cukru i trzeba je dosładzać. Ponadto zbyt duża zawartość w nich kwasów zmusza do rozcieńczania moszczu wodą lub łączenia go z innym moszczem mniej kwaśnym. Produkowanie wina owocowego już z tych tylko powodów jest trudniejsze niż wina z dojrzałych winogron. Mowa tu oczywiście o winogronach dojrzewających w znacznie cieplejszym klimacie niż u nas.

Prawidłowo przygotowane domowe wino owocowe może zawierać od kilku aż do 18% alkoholu. Oprócz alkoholu wina owocowe zawierają między innymi kwasy organiczne, składniki mineralne, barwniki, garbniki, substancje aromatyczne.

Czynnikiem utrwalającym wina jest alkohol, stąd wina o niskiej jego zawartości należą do nietrwałych, podatnych na zepsucie. Średnio przyjmuje się, że wina zawierające 8-10% alkoholu zaliczane są do słabych, zawierające 10-14% alkoholu do win średniej mocy oraz wina o zawartości 14-18% alkoholu są winami mocnymi.

Drugim czynnikiem według zawartości którego dzieli się wina jest cukier. Wina zawierające 1-3% cukru to wina wytrawne, 3-7% cukru są to wina półsłodkie, 7-12% to wina deserowe słodkie.

Ze względu na barwę wina dzieli się na wina białe o jasnym zabarwieniu z różnymi odcieniami aż do brunatnego oraz wina czerwone o wyraźnym zabarwieniu ciemnoczerwonym i granatowofioletowym.

Wina różnią się także zawartością garbników, których białe zawierają znacznie mniej niż wina czerwone. Dlatego wina białe mają smak łagodniejszy, a wina czerwone bardziej cierpki.

Leave a Reply