Winogrona marynowane

postheadericon Winogrona marynowane

Winogrona marynowane. Proporcje: 1 kg winogron, 40 dag cukru, 0,4 1 wody, 1/4 szklanki 10% octu lub pełna łyżka kwasu cytrynowego, goździki, cynamon, skórka cytrynowa, szczypta soli.

Obrane z szypułek, umyte winogrona ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z dodatkiem cukru i odrobiną soli, dodać ocet lub kwas cytrynowy. Do każdego słoika włożyć po małym kawałeczku cynamonu, po goździku, maleńkim skrawku samej żółtej części skórki cytrynowej. Słoje z owocami napełnić lekko przestudzoną zalewą, zamknąć. Pasteryzować w nieco niższej temperaturze niż inne przetwory, podobnie jak kompot z winogron.

Przetwory z owoców dziko rosnących. Owoce dziko rosnące zawierają zwykle znacznie mniej cukru, są bardziej zasobne w kwasy organiczne, garbniki, barwniki, a przede wszystkim najczęściej zawierają znacznie więcej witamin aniżeli owoce krzewów uprawnych. W domowym przetwórstwie owoce te wykorzystuje się jako dodatki witaminizujące przetwory z innych owoców, a także jako domowe koncentraty witaminowe.

Leave a Reply