Winogrona z jabłkami

postheadericon Winogrona z jabłkami

Winogrona z jabłkami na ostro. Proporcje: 1 kg czerwonych winogron, 1 kg jabłek, 40 dag cukru, płaska łyżeczka kwasu cytrynowego, 2 goździki, 2-3 ziarnka ziela angielskiego, odrobina mielonego imbiru.

Umyte winogrona lekko zgnieść, zagotować, przetrzeć przez sitko. Przecier ogrzewać w płaskim szerokim naczyniu aż do wrzenia, dodać cukier, kwas cytrynowy. Do powolnie wrzącego przecieru wkładać pokrajane w cienkie plasterki ćwiartki jabłek i gruszek. Gotować aż płynna część dżemu się zagęści, a kawałki owoców będą szkliste. Wtedy dodać zmielone przyprawy, jeszcze zagotować i włożyć do słoików. Ponieważ przetwór jest mało słodzony słoiki po zamknięciu należy pasteryzować przez 15 minut. Jest to znakomity dodatek do mięsa lub pasztetu.

Leave a Reply