Witamina B2

postheadericon Witamina B2

Obok witaminy B2 w mleku znajduje się witamina A oraz niewielkie ilości witamin Bi, D i E. Tłuszcz w mleku występuje w postaci zemulgowanej, tzn. w postaci bardzo małych kuleczek, które są rozproszone w całej objętości mleka. Dzięki tej właściwości jest on ze wszystkich tłuszczów zwierzęcych najłatwiej strawny i przyswajalny. Wartość tłuszczu podnoszą rozpuszczone w nim witaminy A, D i E. Zawartość tych witamin jest więc również uzależniona od ilości tłuszczu jaka znajduje się w mleku.

Mleko znajdujące się w sprzedaży detalicznej jest zawsze pasteryzowane, jednak ze względu na możliwość wtórnego zakażenia bakteryjnego przed spożyciem powinno być zagotowane. Dotyczy to szczególnie mleka nie pasteryzowanego, którego jakość mikrobiologiczna (stopień czystości) jest bardzo niska.

Aby uchronić mleko przed przypaleniem, należy gotować je w specjalnym, tylko do tego przeznaczonym garnku (aluminiowym, ze stali nierdzewnej, teflonowym), który przed napełnieniem należy przepłukać zimną wodą.

Leave a Reply