Wyciskanie soku

postheadericon Wyciskanie soku

Drugim sposobem otrzymywania soku jest wyciskanie owoców za pomocą maszynki ręcznej Alfa. Przygotowane owoce nakłada się do zbiornika maszynki, która miażdży je i jednocześnie oddziela sok usuwając na zewnątrz wytłoczyny, te również należy zalać wodą, wymieszać, a następnie odcedzić. Po ścieknięciu soku można jeszcze dodatkowo masę wycisnąć skręcając woreczek.

Wyciskanie soku łatwiejsze jest z owoców zawierających mało związków galaretujących, np. z białych porzeczek, malin, wiśni, jeżyn czy owoców czarnego bzu. Trudności powstają przy wyciskaniu soku z czarnych porzeczek, które charakteryzują się znaczną zawartością związków pektynowych.

Sok otrzymany jednym ze sposobów należy połączyć z sokiem uzyskanym z przepłukiwania wytłoków. Uzyskany sok nie jest zupełnie klarowny, gdyż zawieszone są w nim drobne cząstki miazgi owocowej. Aby cząstki te usunąć z soku pitnego, trzeba naczynie z nim odstawić na kilka godzin do chłodnej piwnicy, a wówczas cząstki stałe opadną na dno naczynia. Następnie naczynie z sokiem stawia się na taborecie, a drugie naczynie, np. słój, niżej (na podłodze). Z kolei do naczynia z sokiem wkłada się wąż gumowy, uprzednio dokładnie umyty i odkażony, za pomocą którego zciąga się samoczynnie sklarowany sok do drugiego naczynia. Wąż powinien być zanurzony w naczyniu z sokiem do takiej głębokości, aby nie zmącił osadu na dnie naczynia. Wystający koniec węża trzeba zawinąć celofanem, pozostawiając odsłonięty otwór, i ściągnąć z węża powietrze ustami. Sok z naczynia ustawionego wyżej spłynie do naczynia dolnego lub do podstawionych butelek czy słoików. Sok pitny mniej czy bardziej klarowny przechowuje się jednakowo.

Samoczynnie sklarowany sok doprawia się do smaku cukrem lub sokiem z innych owoców, a soki bardzo kwaśne można rozcieńczać wodą. Ilość cukru zależy od zawartości kwasów w soku. Do soków kwaśnych dodaje się średnio 15 dag cukru na 1 litr soku, a dokładne proporcje podane są w tabeli 4.

Leave a Reply