Wyroby mleczarskie

postheadericon Wyroby mleczarskie

Wyroby mleczarskie są zróżnicowane pod względem składu chemicznego, dlatego też warunki i czas przechowywania poszczególnych produktów jest inny, co ilustruje tabela 2.

Dala produkcji wyrobów mleczarskich powinna być umieszczona na opakowaniu. Wyjątek stanowią napoje mleczne fermentowane, gdzie wytłoczona data jest informacją o terminie przydatności do spożycia. Daty produkcji mogą być przedstawione w różny sposób, a mianowicie: jako dzień tygodnia napisany słownie, np. wtorek, środa itd., dokładna data wyrażona cyframi np. 27.06. lub też kolejny dzień roku, np. 62 – tzn. trzy.0trzy. (ostatni sposób datowania stosowany jest wyłącznie dla masła).

Przy robieniu zakupów należy koniecznie zwracać uwagę na datę produkcji, uniknie się wówczas nabycia produktu, który nie nadaje się już do spożycia, a znając datę produkcji będziemy wiedzieć jak długo może on być jeszcze przechowywany.

Leave a Reply