Zapiekanka z porów i sera żółtego

postheadericon Zapiekanka z porów i sera żółtego

-1 Vi kg porów, 2 łyżki masła roślinnego, 1 łyżka mąki, V-t szklanki mleka, 1 żółtko, sól, pieprz, 10-15 dag sera żółtego. Pory oczyścić, opłukać, oddzielić część zieloną. Część białą krótko obgotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić w plasterki. Przygotować sos: stopić masło, stopniowo dodając mąkę, zdjąć z ognia, rozprowadzić mlekiem i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki, całość zagotować. Po zdjęciu z ognia zaprawić żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pory przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem, zalać sosem i posypać tartym serem. Zapiec.

Pizza, Ciasto: 25 dag mąki, 2 dag drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 4 łyżki oliwy, ‚/trzy szklanki mleka. Nadzienie: 20 dag sera żółtego, 50 dag pieczarek, 15 dag kiełbasy, trzy po-midory, sól, pieprz.

Ciasto: sporządzić rozczyn – drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem z 2 łyżkami mąki, cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrobić z mąki, rozczynu, oleju i soli, uformować placek.

Nadzienie: ser zetrzeć na tarce o małych otworach. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Kiełbasę obrać ze skórki i drobno pokroić. Pomidory umyć, sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę, pokroić w plasterki.

Na placek położyć grzyby, pomidory, kiełbasę. Posolić, dodać pieprzu. Wierzch posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (około 220°C), piec 25 minut.

Leave a Reply