Zapiekanka z ryżu i sera białego

postheadericon Zapiekanka z ryżu i sera białego

-1 szklanka ryżu, 25 dag sera białego, trzy jabłka, 2 białka, ‘/4 szklanki cukru, Zi szklanki śmieiany, iłuszcz, bułka lana. Ryż ugotować na sypko (wodę – 2 objętości ryżu – zagotować, dodać łyżeczkę masła roślinnego, wsypać ryż, zamieszać. Gotować powoli, gdy woda wsiąknie, uprużyć w piekarniku lub dogotowywaczu, albo otulając kocem). Ser biały pokruszyć. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z białek ubić pianę. Wymieszać ryż z serem, jabłkami i pianą z białek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą i zapiec. Podawać zapiekankę polaną śmietaną z cukrem.

Placki z kaszy gryczanej i sera białego, 1 szklanka kaszy gryczanej, 15 dag sera białego, 2 jaja, 1 łyżka cukru, sól, bułka lana, iłuszcz do smażenia, śmietana.

Wypłukaną kaszę zalać dwiema szklankami wody i gotować około 30 minut. Zgęstniałą kaszę zestawić z ognia, dodać roztarty ser, jaja, cukier i sól, dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy formować placuszki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podawać polane śmietaną.

Leave a Reply