Zapiekanka z sera białego i kaszy gryczanej

postheadericon Zapiekanka z sera białego i kaszy gryczanej

-20 dag kaszy gryczanej, 1 łyżka margaryny, 50 dag sera białego, 2 jaja, sól, pieprz, 1 łyżka tartej bułki, tłuszcz do posmarowania formy.Kaszę przebrać, opłukać i ugotować na sypko, wrzucając do wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu i soli (objętościowo bierze się W2 raza tyle wody, co kaszy). Ser zemleć w maszynce. Żółtka wymieszać z serem, dodać przestudzoną kaszę i białka ubite na pianę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć do prodiża wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą, wygładzić powierzchnię, posmarować tłuszczem i zapiec. Podawać zaraz po zapieczeniu ze śmietaną i z surówką z kwaszonej kapusty.

Ziemniaki zapiekane z serem białym, 1 kg ziemniaków, 25 dag cebuli, 25 dag sera białego, 2 łyżki oleju, margaryny lub smalcu, sól, iłuszcz i bułka lana.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować na wpół miękko. Cebulę posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać ziemniaki, cebulę i pokruszony ser. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić, lekko ucisnąć i zapiec.

Leave a Reply