Zawartość cukru w moszczach

postheadericon Zawartość cukru w moszczach

Zawartość cukru w moszczach jest zbyt mała, aby uzyskać wino o pożądanej zawartości alkoholu oraz dostatecznie słodkie. Im więcej alkoholu ma zawierać wino, i im ma być słodsze, tym więcej trzeba dodać cukru. Cukier znajdujący się w moszczu jest przetwarzany przez drożdże, w procesie fermentacji na alkohol.

Wino otrzymywane na skutek fermentacji wywołanej przez drożdże dzikie, bytujące na owocach, zwykle ma niższą zawartość alkoholu od wina otrzymywanego z moszczów szczepionych drożdżami winiarskimi. Przyjęto, że do otrzymania wina o zawartości 10% alkoholu w 1 litrze moszczu powinno być około 172 g cukru. Wino o takiej zawartości alkoholu zalicza się do win słabych, mało trwałych. Aby więc uzyskać każdy następny procent alkoholu, trzeba zwiększyć o 17 g zawartość cukru w litrze moszczu. Obliczenie dodatku cukru ułatwi zestawienie. Ilość cukru w 1 1 moszczu niezbędna do wytworzenia planowanej ilości alkoholu w winie (wg T. Cymera):

Leave a Reply