Zupa grochowa na mleku

postheadericon Zupa grochowa na mleku

Jeden litr mleka mleka, 10 dag suchego purée z grochu, V2 szklanki słodkiej śmietanki, sól. Zagotować trzy szklanki mleka. Purée z grochu wymieszać ze szklanką zimnego mleka, wlać do wrzącego mleka i gotować około 10 minut. Zestawić z ognia, podprawić śmietanką i osolić. Podawać na gorąco z ciepłymi grzankami.

Zupa jarzynowo-mleczna, 2 marchwie, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 ziemniaki, V2 szklanki ryżu, sól, cukier, 1 l mleka, V2 l wody, 2 łyżeczki masła.

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić, włożyć do rondla, i dusić 10 minut. Zalać wrzącą wodą, dodać obrane, umyte i pokrajane w kostkę ziemniaki oraz opłukany ryż. Gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przetrzeć przez sito, rozprowadzić gorącym przegotowanym mlekiem, doprawić solą i cukrem do smaku oraz dodać surowe masło.

Leave a Reply