Zupa mleczna z kabaczkiem

postheadericon Zupa mleczna z kabaczkiem

-30 dag kabaczka, trzy duże ziemniaki, I/2 l mleka, 2 łyżeczki masła, sól. Kabaczek i ziemniaki umyć, obrać ze skórki i opłukać. Z kabaczka usunąć pestki, miąższ pokroić w słupki i udusić. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem mleka. Dodać miękki kabaczek, a resztę mleka zagotować, wlać do warzyw, osolić do smaku i włożyć surowe masło.

Zupa grzybowa na mleku, 40-50 dag świeżych grzybów, 1 marchew, 1 cebula, I łyżka masła roślinnego, 4 szklanki mleka, V2 szklanki śmietany, sól. Grzyby oczyścić, bardzo starannie umyć i drobno posiekać. Dodać umytą, oczyszczoną i rozdrobnioną marchew i cebulę. Następnie wlać

szklankę wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Przygotować z tłuszczu i mąki jasną zasmażkę, rozprowadzić połową gorącego mleka i zagotować. Dodać uduszone z marchwią i cebulą grzyby. Wlać resztę przegotowanego mleka oraz śmietanę i posolić do smaku. Zupę podawać z kluseczkami.

Leave a Reply