Zupa mleczna z marchwią

postheadericon Zupa mleczna z marchwią

Dwie – trzy marchwie, trzy szklanki wody, 1 łyżka cukru, trzy łyżki kaszy manny, 1 l mleka, sól. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, zalać wrzącą wodą, dodać cukier, szczyptę soli i ugotować do miękkości. Wsypać kaszę i gotować około 7 minut, po czym dolać mleko i zagotować. Można dodać cukru wanilinowego.

Zupa mleczna z zacierką i ziemniakami, trzy- 4 ziemniaki, 1 Zi / mleka, sól ciasto: 5 łyżek mąki, 1 jajo, woda, sól lub 5 łyżek mąki, 2-trzy łyżki wody, sól.

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości wrzącej, osolonej wody. Zagnieść ciasto z mąki, jaja i wody lub z samej mąki i wody, dolewając tyle wody, aby ciasto było twarde. Przygotować zacierkę, ugotować na wodzie i odcedzić. Zagotować mleko, dodać zacierkę i ziemniaki.

Leave a Reply