Zupa mleczna z piankami

postheadericon Zupa mleczna z piankami

Dwa jaja, szklanki cukru, 1 l mleka, cukier wanilinowy. Jaja umyć, oddzielić żółtka, z białek ubić pianę. Pod koniec ubijania piany dodać stopniowo łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Zagotować mleko. Gotową pianę wkładać łyżką na wrzące mleko, krótko gotować. Ugotowane pianki wyjmować łyżką cedzakową na talerz i ostudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru, a następnie powoli dolewać do nich gorące mleko, nie przerywając ucierania. Następnie dodać cukier wanilinowy do smaku. Zupę podawać z piankami.

SOSY. Sos mleczny, 1 szklanka rosołu (przygotowanego z kostek rosołowych), 1 łyżka mąki, 1VI szklanki mleka, sól, cukier, kwasek cytrynowy.

Rosół zagęścić mąką, dodać mleko i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Podawać do mięs gotowanych, pieczonych, warzyw z wody.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.