Zupa szczawiowa na serwatce i maślance

postheadericon Zupa szczawiowa na serwatce i maślance

-1 szklanka posiekanego szczawiu, trzy szklanki serwatki, 2 szklanki maślanki, Z2 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 4 jaja, sól. Posiekany szczaw ugotować w małej ilości wody. Do podgrzanej serwatki dodać szczaw i zagotować. Część maślanki rozmieszać z mąką, wlać do zupy i zagotować. Zupę wymieszać z pozostałą maślanką i śmietaną, posolić. Dodać posiekane jaja na twardo. Podawać z ziemniakami.

Napój wiosenny ze zsiadłego mleka I, 1 l zsiadłego mleka, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól. Oziębione zsiadłe mleko rozbić trzepaczką, wymieszać ze szczypiorkiem, doprawić do smaku solą. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Napój wiosenny ze zsiadłego mleka II, trzy szklanki zsiadłego mleka, Vi szklanki serwatki, 1 pęczek rzodkiewek, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól.

Mleko i serwatkę oziębić. Rzodkiewki umyć, drobno pokroić. Mleko rozbić trzepaczką i zmieszać z serwatką, dodać rzodkiewki i szczypiorek, doprawić do smaku solą. Podawać zaraz po przyrządzeniu w wysokich szklankach.

Leave a Reply