Zupa z dyni na mleku

postheadericon Zupa z dyni na mleku

Cztery łyżki ryżu, 75 dag dyni, IV:2 I mleka, łyżka masła, sól. Opłukany ryż ugotować do miękkości. Obraną i pokrojoną dynię ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przetrzeć przez sito. Mleko zagotować, dodać dynię, ryż i masło, doprawić do smaku solą (można też doprawić cukrem).

Zupa mleczna z kluskami ziemniaczanymi 1 kg ziemniaków, około trzy łyżki mąki, 1VI l mleka, sól. Umyte, obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć. Oso- lić i dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste. Wyłożyć je na deskę cienką warstwą i zsuwać nożem kluski do wrzącej, osolonej wody. Gotować 20-25 minut. Odcedzić i zalać gorącym przegotowanym mlekiem.

Zupa szczawiowa z mlekiem. 20 dag włoszczyzny bez kapusty, 8 dag szczawiu konserwowego lub 20 dag szczawiu świeżego, łyżka mąki, 1 szklanka mleka, sól, cukier.

Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać, zalać 1’A 1 wrzącej wody i ugotować wywar. Po ugotowaniu włoszczyznę przetrzeć. Szczaw świeży oczyścić, wypłukać, zemleć w maszynce. Przetartą włoszczyznę i szczaw dodać do wywaru. Sporządzić zawiesinę z mąki i mleka, podprawić nią wywar i pogotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Leave a Reply

Reklama
    System reklamy Test
Lubiane powiedzonka
1.
2.
3.
4.