Zupa z kwasu ogórkowego i kefiru

postheadericon Zupa z kwasu ogórkowego i kefiru

-1 l kwasu ogórkowego, 1 kostka przyprawy do zup, Vi 1 kefiru, 1 łyżka mąki, 1 żółtko, 1 łyżka masła, sól, pieprz. Do gotującego kwasu ogórkowego wrzucić kostkę przyprawy do zup, a następnie wlać zawiesinę mąki i kefiru. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić, połączyć z rozbitym żółtkiem i dodać masło. Podawać z ziemniakami.

Zupa z maślanki z kaszą, 5 łyżek kaszy jaglanej, 1XA l maślanki (lub serwatki), koperek, trzy łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz. Kaszę dokładnie umyć, osączyć i ugotować, wsypując do dwu i pół szklanki wody. Maślankę zagotować, gorącą połączyć z ugotowaną kaszą. Dodać 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny, śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

-20 dag suszonych śliwek, IV.2 l maślanki, 1 łyżka mąki, około 2 łyżki cukru, sól. Śliwki umyć, ugotować, wyjąć pestki. Maślankę zagęścić mąką tak, aby nie było grudek i zagotować. Połączyć maślankę ze śliwkami, posłodzić do smaku, odrobinę posolić. Podawać z grzankami.

One Response to “Zupa z kwasu ogórkowego i kefiru”

Leave a Reply