Zupa z serwatki na żeberkach

postheadericon Zupa z serwatki na żeberkach

-25 dag żeberek, 1 Zi l serwaiki, Z2 szklanki mleka, 1 łyżka mąki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Żeberka umyć, zalać serwatką i ugotować. Gdy będą miękkie, wlać roztrzepaną w mleku mąkę. Cebulę pokroić w talarki, podsmażyć na małej ilości tłuszczu, dodać do zupy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Podawać z ziemniakami.

Zupa z maślanki z boczkiem, trzy szklanki wody, 2 szklanki maślanki, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 10 dag boczku wędzonego. Zagotować wodę. Maślankę zagęścić mąką, dodać do wody i zagotować. Dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Podawać z ziemniakami.

Zupa ziemniaczana na serwatce, 25 dag włoszczyzny, 80 dag ziemniaków, IZ2 l serwatki, Zi szklanki śmietany, 1-2 łyżki mąki, koperek lub naika pietruszki, sól.

Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać wrzącą wodą i gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do podgotowanej włoszczyzny i razem gotować. Gdy ziemniaki są miękkie, dodać serwatkę. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać do niej niewielką ilość gorącej zupy, połączyć z resztą zupy, posolić i zagotować. Dodać umyty, drobno posiekany koperek lub nać pietruszki.

Leave a Reply