Zupa ze zsiadłego mleka

postheadericon Zupa ze zsiadłego mleka

-1 l zsiadłego mleka, Vi szklanki śmietany, 1 łyżeczka mąki, 2 żółtka, sól, cukier, 1 szklanka wody. Mleko roztrzepać i zagrzać, nie dopuszczając do zagotowania. Gdy sernik w mleku wyraźnie się oddzieli, zlać serwatkę do innego garnka, wlać do niej wrzącą wodę, zagotować i podprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować powtórnie, natychmiast zestawić z ognia, zaciągnąć żółtkami, dodać cukru i soli do smaku. Uprzednio oddzielony sernik wymieszać z zupą. Podawać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.

Zupa ziemniaczana na zsiadłym mleku, 10 dag ziemniaków, około Vi ł wody, nasiona kopru lub kminku, 1 l zsiadłego mleka, 2 łyżki mąki, sól, jajo.

Ziemniaki obrane i pokrajane w kostkę zalać gotującą, osoloną wodą tak, aby je lekko przykryła. Dodać nasiona kopru lub kminku i ugotować. Mąkę rozmieszać w małej ilości zsiadłego mleka, następnie dodać resztę mleka, dokładnie wymieszać lub zmiksować, wlać do ugotowanych

ziemniaków i zagotować. Doprawić do smaku solą. Można też przyprawić dwoma ząbkami czosnku roztartego z solą. Podawać z ugotowanym na twardo i posiekanym jajkiem.

Leave a Reply